Μίμης Δημητριάδης

Εβδομαδιαίο Δελτίο Δράσεων


facebook

Νεα απο enter4news.gr

Σύνδεσμοι


Τοποθέτηση του Μίμη Δημητριάδη κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών

Τοποθέτηση του Μίμη Δημητριάδη κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών

Τοποθέτηση του Μίμη Δημητριάδη κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών
Απριλίου 30
11:00 2015

Τοποθέτηση του Μίμη Δημητριάδη κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών για την επεξεργασία του Σχεδίου Νόμου «Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ‘Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές’»

29/04/2015

Αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι, σαν νέος Βουλευτής έχω μια υποχρέωση να τοποθετηθώ για το θέμα που όλοι βάζουν και είναι για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
Συμφωνούσα και συμφωνώ με την κριτική που έκανε το κόμμα μου, όσον αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας το προηγούμενο διάστημα για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, διότι ήταν με τέτοιο τρόπο που αποσκοπούσαν στην αποπολιτικοποίηση, αλλά και στην εκχώρηση δημόσιου πλούτου.
Η κριτική μας αφορούσε με λίγα λόγια το πολιτικό. Εμείς, επαναφέρουμε την πολιτική, εμείς θα κρατήσουμε το δημόσιο πλούτο.
Με αυτή την έννοια, η οποιαδήποτε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αφορά αυτή την ανάκτηση, σαφώς είμαι υπέρ και βεβαίως και ορθώς.
Όσον αφορά για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, έχουμε το απόλυτο παράδειγμα, πως ένα φυσικό μονοπώλιο και δημόσιος πλούτος, πως καταστρατηγήθηκε, πως πλαγιοκοπήθηκε, πως απαξιώθηκε για προφανή συμφέροντα.
Έχουμε την υποχρέωση, και προκύπτει βέβαια και η αμεσότητα για το επείγον, να ανακτήσουμε αυτό το παραγωγικό εργαλείο, να το κρατήσουμε στα πόδια του. Είναι σαφές ότι αυτά τα εκατομμύρια δεν αποσκοπούν στην ανασυγκρότηση του όλου εγχειρήματος, αλλά είναι αυτό που απαιτείται σήμερα για τη διάσωση αυτής της βιομηχανίας επισκοπώ και, εδώ, βέβαια είναι το επόμενο επίδικο το οποίο δεν το επιλύει αυτή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Είναι κάτι το οποίο θα το κερδίσουμε στην πράξη, το πως, δηλαδή αυτή η βιομηχανία θα γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική. Είναι μια εκκρεμότητα που έρχεται, είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε και θα την δώσουμε στο άμεσο μέλλον. Σήμερα πρέπει να διασώσουμε όλα αυτά που απαιτούνται ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τα εργαλεία να κάνουμε πράξη την παραγωγική ανασυγκρότηση που επιθυμούμε.
Θα ήθελα σε αυτό να προσθέσω δύο πράγματα. Έχει σημασία να έχουμε υπόψη μας στην επικείμενη ανασυγκρότηση της επιχείρησης ότι τον Σεπτέμβριο του 2017, αίρεται αυτή η εφαρμογή της ποσόστωσης στην ζάχαρη. Είναι ένα στοιχείο το οποίο θα πρέπει να το πάρουμε υπόψη μας και αφορά στο στρατηγικό σχεδιασμό της ανασυγκρότησης αυτής της επιχείρησης.
Όσον αφορά το δεύτερο θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, στο άρθρο της κυρίας Υπουργού, έχω να παρατηρήσω το εξής. Κατ’ αρχάς, είναι φανερό ότι μιλάμε για εισπρακτικό, για διευθέτηση και είσπραξη, δεν μιλάμε για τομή στη φορολογική δικαιοσύνη. Αυτό το νομοσχέδιο θα έρθει αργότερα και πραγματικά χαίρομαι, γιατί πολλοί συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης κάνουν μια πολύ ισχυρή κριτική στο μεγάλο κεφάλαιο και θέλω αυτή ακριβώς την κριτική που κάνανε τώρα «αβρόχοις ποσίν» να την κάνουν όταν έρθει το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Σας ευχαριστώ.

Share